Czy od piwa faktycznie rośnie brzuch?

Nadmierna masa ciała, w szczególności duża ilość tkanki tłuszczowej nagromadzonej w okolicy brzucha wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia wielu przewlekłych chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2, nowotwory oraz schorzenia układu sercowo-naczyniowego (m.in.: choroba niedokrwienna serca, miażdżyca naczyń krwionośnych, nadciśnienie tętnicze, dyslipidemia). W obiegowej opinii już od wielu lat upowszechniło się przekonanie, że regularna konsumpcja napojów alkoholowych, zwłaszcza piwa wyraźnie sprzyja odkładaniu się tłuszczu zapasowego w części brzusznej. Wspomniane zjawisko potocznie określane jest jako „piwny brzuch” lub „brzuch piwosza”. Sprawdźmy, czy od piwa faktycznie rośnie brzuch.

 

Czym jest piwo i jak powstaje?

Piwo jest napojem alkoholowym otrzymywanym w wyniku fermentacji brzeczki piwnej, która jest roztworem złożonym z wody, słodu jęczmiennego oraz chmielu. Głównym surowcem do produkcji piwa jest słód, który powstaje w procesie słodowania jęczmienia (rzadziej pszenicy lub żyta). Piwo jest jednym z najstarszych i najbardziej popularnych napojów na świecie. Szacuje się, że rocznie statystyczny Polak wypija blisko 140 litrów piwa, co daje 280 półlitrowych opakowań (puszek lub butelek). W 2018 roku średnie roczne spożycie piwa w Europie wyniosło 72 litry na osobę, przy czym w kilku krajach (Czechy, Austria i Niemcy) spożycie przekraczało 100 litrów na osobę rocznie. Polska należy zatem do krajów, w których spożycie piwa jest wysokie, co niewątpliwie nie przynosi nam chluby na arenie międzynarodowej.  

 

Podoba Ci się mój blog? Bądź na biężaco z fachową wiedzą - polub mój profil

 

Skład chemiczny piwa - jakie składniki zawiera piwo?

Piwo jest napojem o stosunkowo niskiej zawartości alkoholu etylowego wynoszącej około 5%. Oprócz alkoholu etylowego, tradycyjne piwo zawiera składniki bezalkoholowe, takie jak węglowodany, aminokwasy, minerały (m.in.: fosfor, magnez, potas, krzem), witaminy z grupy B oraz polifenole (antyoksydanty). Przyjrzyjmy się dokładnie, jakie składniki zawiera piwo:

  • Białka,
  • Węglowodany,
  • Etanol,
  • Witaminy z grupy B (m.in.: B2, B3, B4, B5, B6, B9),
  • Potas,
  • Fosfor,
  • Magnez,
  • Wapń,
  • Sód,
  • Mangan,
  • Selen,
  • Krzem,
  • Fluor,
  • Polifenole,
  • Fitoestrogeny,
  • Beta-glukany,
  • Kwasy organiczne (np. izohumulony o potencjalnych właściwościach przeciwnowotworowych).

 

Artykuły publikowane na blogu są dla Ciebie pomocne? Doceń moją pracę i zaangażowanie, postaw mi wirtualną kawę.

Postaw mi kawę na buycoffee.to

 

Czy od picia piwa rośnie brzuch?

Piwo jest najczęściej spożywanym napojem alkoholowym na całym świecie, a jego wpływ na zdrowie człowieka jest kontrowersyjny. Wydaje się, że piwo ma bezpośredni wpływ na przyrost masy ciała i obwód talii u mężczyzn, jednak w chwili obecnej nie ma wystarczających dowodów potwierdzających, iż umiarkowane spożycie piwa (do 500 ml na dzień) jest związane z otyłością ogólną i/lub brzuszną. Aczkolwiek dzienne dawki powyżej 500 ml piwa znacznie zwiększają ryzyko przyrostu masy ciała i braku powodzenia procesu odchudzania. Przeprowadzone badania wykazały, że picie piwa zwiększa o 17% ryzyko wzrostu obwodu talii u mężczyzn i kobiet, którzy zwyczajowo spożywają 1 litr piwa dziennie. Może to wynikać z wartości odżywczej piwa, które zawiera nie tylko alkohol, lecz także znacznie więcej węglowodanów niż inne napoje alkoholowe, co dodatkowo zwiększa jego kaloryczność.

 

Dowiedz się więcej na temat skutków otyłości brzusznej

 

Ile kalorii ma piwo? Czy przez picie piwa się tyje?

Warto podkreślić, że 1 g alkoholu etylowego (etanolu) dostarcza 7 kcal. Oznacza to, że jeden półlitrowy kufel piwa o zawartości nieco ponad 5% alkoholu zawiera blisko 250 kcal. Dla porównania, jeden kieliszek (100 ml) czerwonego wytrawnego wina dostarcza jedynie 68 kcal, natomiast jeden kieliszek (100 ml) białego półwytrawnego wina to 81 kcal. Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że częste spożywanie piwa w połączeniu ze słonymi przekąskami (m.in.: chipsami, paluszkami, krakersami, popcornem, prażonymi orzeszkami ziemnymi), żywnością typu fast food (burger, frytki, pizza, zapiekanki, nachosy) oraz potrawami z grilla (karkówka, kiełbasa, steki wołowe) stanowi gigantyczny zastrzyk kalorii. U zdecydowanej większości koneserów złocistego trunku, ta nadwyżka przyjmowanych kalorii zostanie zmagazynowana w postaci zapasowej tkanki tłuszczowej i doprowadzi z biegiem czasu do rozwoju nadwagi i otyłości. Natomiast okazjonalne spożycie tradycyjnego piwa w umiarkowanej ilości (1-2 półlitrowe butelki) lub piwa bezalkoholowego niekoniecznie przyczynia się do zwiększenia masy ciała, nawet u osób otyłych.

 

Nie ma bezpiecznej dla zdrowia dawki alkoholu! Picie piwa powoduje tycie u osób, które jednocześnie spożywają wysokokaloryczną żywność

 

Czy piwo zawiera antyoksydanty?

Piwo składa się głównie z wody, lecz także zawiera pewne ilości składników odżywczych. Zalicza się do nich węglowodany, aminokwasy, składniki mineralne, witaminy z grupy B oraz polifenole (antyoksydanty) będące wynikiem wieloetapowego procesu warzenia piwa i fermentacji alkoholowej z udziałem drożdży piwowarskich. Żeńskie kwiatostany chmielu, stosowane w piwie jako środek goryczkowy i aromatyzujący zawierają związki polifenolowe, w tym unikatowe prenylowane flawonoidy. Badania in vitro wykazały, że posiadają one właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i estrogenne. Ksantohumol jest najliczniej występującym przedstawicielem tej grupy bioaktywnych związków zawartych w piwie. Literatura fachowa donosi, iż ksantohumol oprócz powyższych właściwości, może również hamować aktywację płytek krwi bez zwiększania ryzyka wystąpienia krwawienia.

 

Sprawdź przepisy na zdrowie dania, które są bogate w cenne składniki odżywcze i antyoksydanty 

 

Czy piwo jest zdrowe?

Na co dobre jest piwo? Rezultaty niektórych badań obserwacyjnych sugerują, że umiarkowane spożycie piwa (tj. jedno piwo dziennie w przypadku kobiet i 1-2 piwa dziennie w przypadku mężczyzn) może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych, cukrzycy (tylko u mężczyzn) i śmiertelności ogólnej oraz wzrostem gęstości mineralnej kości, co obniża ryzyko złamań u osób starszych. Z drugiej strony picia piwa prawdopodobnie zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Ponadto obecnie dobrze wiadomo, że przewlekłe i nadmierne spożywanie napojów alkoholowych, w tym piwa jest szkodliwe dla zdrowia. Przewlekłe wysokie spożycie alkoholu działa toksycznie na układ sercowo-naczyniowy i może zaostrzać już istniejące zaburzenia układu krążenia. Poza tym napoje alkoholowe, w tym piwo przyczyniają się do zwiększenia całkowitego spożycia kalorii i mogą powodować tycie, gdy są spożywane w nadmiarze. W świetle aktualnie dostępnej literatury naukowej, regularne spożywanie piwa i innych napojów alkoholowych, nawet w małej lub umiarkowanej ilości nie wydaje się być zachowaniem sprzyjającym zdrowiu. Spożywanie piwa i pozostałych napojów alkoholowych nie zaleca się w szczególności dzieciom i młodzieży, kobietom ciężarnym, dorosłym stale przyjmującym leki oraz osobom obsługującym maszyny i prowadzącym pojazdy mechaniczne.

 

Potrzebujesz konsultacji dietetycznej z doświadczonym dietetykiem klinicznym, aby ustalić optymalną dietę i suplementację dla siebie w celu wsparcia przewodu pokarmowego, poprawy stanu zdrowia i samopoczucia? Sprawdź najbliższe wolne terminy i skorzystaj z fachowej pomocy.

Mateusz Durbas - ZnanyLekarz.pl

Czy picie piwa codziennie tuczy?

Wydaje się, że zwiększony obwód talii potocznie nazywany „piwnym brzuchem”, który często obserwuje się u zagorzałych konsumentów piwa wynika raczej z prowadzenia ogólnie niezdrowego stylu życia (tj. złych nawyków żywieniowych, braku aktywności fizycznej, palenia papierosów, nieregularnego snu), aniżeli wyłącznie samego spożycia piwa. Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, okazjonalne spożycie tradycyjnego piwa w umiarkowanej ilości (1–2 piwa w ciągu dnia) nie wywiera negatywnego wpływu na masę ciała i obwód talii. Natomiast regularnie wysokie spożycie piwa (w szczególności słodzonego) w połączeniu z konsumpcją żywności ultra przetworzonej niewątpliwie prowadzi do wzrostu masy ciała. Zamiast tradycyjnego piwa warto sięgać po piwo bezalkoholowe, które nie zawiera substancji słodzących i jest znacznie mniej kaloryczne niż klasyczny browar. Z całą pewnością wyjdzie to wszystkim na zdrowie!

 

Picie piwa i innych napojów alkoholowych jest przeciwwskazane przy refluksie żołądkowo-przełykowym

 

Jakie piwo jest najzdrowsze?

Jeśli miałbym wskazać, które piwo jest najlepsze dla zdrowia to zdecydowanie postawiłbym na klasyczne piwo bezalkoholowe. Najzdrowsze są te piwa bezalkoholowe, które w swoim składzie zawierają jedynie wodę, słód jęczmienny, chmiel i wyciąg z szyszek chmielowych oraz naturalne aromaty (w tym z chmielu). Przy wyborze piwa należy sugerować się składem. Generalnie im krótszy skład, tym lepiej dla zdrowia i długotrwałego zachowania szczupłej sylwetki. Warto wybierać te piwa bezalkoholowe, które nie zawierają w swoim składzie dodatku cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, ani miodu.

 

Artykuły opublikowane na blogu mateuszdurbas.pl nie stanowią profesjonalnej porady medycznej, ani wskazówki dietetyka indywidualnie dopasowanej do potrzeb pacjenta. Przedstawione informacje stanowią tylko i wyłącznie ogólne zalecenia, które nie mogą stanowić podstaw do wprowadzenia określonej diety, leku, czy suplementu diety. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających istotny wpływ na życie, zdrowie oraz samopoczucie psychofizyczne koniecznie trzeba skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, aby uzyskać fachową i zindywidualizowaną pomoc medyczną.

 

UWAGA - kopiowanie oraz rozpowszechnianie treści jest zabronione przez Mateusz Durbas Dietetyk Kliniczny i Sportowy ©2024. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.).

 

Źródło fotografii: pixabay.com, unsplash.com

 

Piśmiennictwo:         

  1. Schütze M, Schulz M, Steffen A, et al.: Beer consumption and the 'beer belly': scientific basis or common belief? Eur J Clin Nutr. 2009 Sep;63(9):1143-9.
  2. Bendsen NT, Christensen R, Bartels EM, et al.: Is beer consumption related to measures of abdominal and general obesity? A systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2013 Feb;71(2):67-87.
  3. Osorio-Paz I, Brunauer R, Alavez S.: Beer and its non-alcoholic compounds in health and disease. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(20):3492-3505.
  4. Trius-Soler M, Vilas-Franquesa A, Tresserra-Rimbau A, et al.: Effects of the Non-Alcoholic Fraction of Beer on Abdominal Fat, Osteoporosis, and Body Hydration in Women. Molecules. 2020 Aug 27;25(17):3910.
  5. González-Zancada N, Redondo-Useros N, Díaz LE, et al.: Association of Moderate Beer Consumption with the Gut Microbiota and SCFA of Healthy Adults. Molecules. 2020 Oct 17;25(20):4772.
  6. Spaggiari G, Cignarelli A, Sansone A., et al.: To beer or not to beer: A meta-analysis of the effects of beer consumption on cardiovascular health. PLoS One. 2020 Jun 3;15(6):e0233619.
  7. Marcos A, Serra-Majem L, Pérez-Jiménez F, et al.: Moderate Consumption of Beer and Its Effects on Cardiovascular and Metabolic Health: An Updated Review of Recent Scientific Evidence. Nutrients. 2021 Mar 9;13(3):879.

 

powrót do listy

Partnerzy